29 Ekim 2012 Pazartesi

Tiyatro Günlüğüm: 33 Varyasyon







Oyunu izlemeden önce bilmeniz gerekenler


Varyasyon: Çeşitleme. Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım yeni katkılarla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu katkılar, ritmik, melodik ve armonik yöndedir.

ALS Hastalığı: Merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede nöronların kaybından dolayı oluşan bir hastalıktır.

Sanırım bu tanım hastalığın ciddiyetini yeterli derecede anlatıyor. Bu hastalığı taşıyan kişilerin kasları zayıflıyor ve bu zayıflık sürekli ilerleyerek yayılıyor. Hastalar ellerini, bacaklarını kullanamayacak hale gelirken bazen konuşma bazen de yutma güçlüğü yaşayabiliyorlar. İleri evrelerde solunum güçlüğü ile karşılaşabiliyorlar. ALS, tedavisi bulunmayan bir hastalık.

Oyun; müzikolog, akademisyen Dr. Katherine Brandt'in, hastalığına rağmen New York'tan ayrılarak Beethoven'ın doğduğu yere, Bonn'a gitmesiyle başlar. Bu andan itibaren Beethoven'ın hikayesiyle onun hikayesi birbiri arasında, birbiriyle bağlantılı şekilde anlatılır. Ortak nesne ise "33 Varyasyon"dur.

Oyunun sahnelenişi, ışıklandırma ile oluşturulan dekorlar oyuna ilgi çekici bir hava vermişti; güzel, keyifli bir oyundu ve iki buçuk saat uzunluğundaydı. İpek Çeken'in oyunculuğu izlenmeye değerdi. Benim yorumlarım bunlar. Ekşi Sözlük'ten edindiğim ek bir bilgiyi de burada paylaşmak istiyorum:

Oyunda konuşmanın arasında cümlelerin "und"la bağlandığı ya da sorulara ja veya nein ile cevap verildiği oldu. Bunun nedeni Almanya'ya gelen karakterlerin aslında Amerikalı olması, Katherine'in arşivde tanıştığı karakterin ise Alman olmasıydı. Zaten Almanca kelimeleri araya sıkıştıran da oydu, aslında diğer karakterler İngilizce konuşuyordu. Oyun Türkçeye çevrilince bu detay biraz anlamsız kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder